top of page
Foto del escritorFabiola Sofía Masegosa Gayo

El patrimoni industrial d’Igualada

Publicat al Periòdic el dimecres, 11 de maig de 2022

Fabiola Sofía Masegosa


El dissabte passat, aprofitant l’ocasió del lliurament del premi Recercat a la Societat Andorrana de Ciències (SAC) a Igualada, vaig tenir l’ocasió de fer una ruta a peu per la ciutat anomenada Viatge per la pell. A més del passeig pel barri del Rec, el que em va interessar més va ser veure l’antiga adoberia de Cal Granotes, ara convertida en un museu, que recorda el passat de la indústria adobera d’Igualada.


En contrast amb el sistema antic, en l’adob modern, la depilació dels cuirs s’efectua amb els bombos mecànics o aparells de remoure pells a base de calç i sulfur de sodi. Pel que fa a les operacions de preparació, la de descarnar s’efectua amb màquines molt potents i precises. Quant a les operacions d’adob, el desencalcinament i el rendiment es fan amb productes químics elaborats, o també amb ferments pancreàtics. I, mitjançant el molinet, l’operació s’ha reduït a un o dos dies, mentre que abans durava fins a una setmana. Respecte a l’adob, ara es realitza amb eficàcia i rapidesa gràcies als bombos mecànics i als extractes d’adobament. Les pells s’introdueixen al bombo amb aigua i extracte en una proporció d’un 35% a un 40%. Es tanca el bombo hermèticament i, en posar-se en moviment mitjançant una senzilla solució mecànica, dóna una volta en un sentit i la següent en sentit contrari, i així repetidament. Aquesta operació, que amb la tècnica antiga durava més de mig any, amb aquest procediment queda reduïda a uns 10 dies. Respecte a les operacions d’acabat, la màquina d’estirar substitueix amb gran avantatge l’esforç humà. Els locals amb aire condicionat assequen la sola elaborada sense necessitat d’esperar un temps adequat per això. El cilindre modern allisa i dóna fermesa als cuirs, els quals queden perfectament llustrats.


Actualment, Igualada és una de les àrees històricament més fortes del sector tèxtil català. La zona d’Igualada, en concret, compta amb més d’un centenar d’empreses dedicades a la producció o la comercialització de peces i calçat. Entre elles figuren Buff, especialitzada en accessoris d’abric; Punto Blanco, centrada en la fabricació de gèneres de punt; la signatura de sabatilles Munic o la marca de moda Sita Murt.


Així, la setmana que ve de l’11 al 14 torna a tenir lloc el Rec.0 Experimental Stores. És a dir, la transformació efímera del vell barri industrial, que van visitar dissabte passat, l’anomenat barri del Rec, en el qual durant quatre dies, les velles fàbriques i adoberies es converteixen en pop up stores de moda on marques de primer nivell venen els seus estocs i mostraris a preus únics. De manera que ja sabeu, si teniu ganes de comprar o tafanejar ens veiem per allà.

6 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page