top of page

El caganer

Foto del escritor: Fabiola Sofía Masegosa GayoFabiola Sofía Masegosa Gayo

Publicat al Periòdic d'Andorra el dimecres, 18 de desembre de 2019



La setmana passada us vaig parlar d’una tradició nadalenca que sempre se celebrava a casa meva: muntar el pessebre. En aquesta ocasió vull parlar-vos d’una altra tradició del Nadal, però que en aquest cas he adoptat del què ara també és el meu país, Andorra. Es tracta del caganer que vaig començar a posar en el meu pessebre quan ja portava uns tres anys aquí.

El caganer, encara que com moltes altres tradicions actualment s’ha estès a més llocs fora de Catalunya, és una figura típica de la imatge nadalenca catalana. Segons aquesta tradició podem trobar en el pessebre a un home, generalment un pastor amb barretina, ajupit i amagat que satisfà les seves necessitats fisiològiques a l’aire lliure.

Segons el costum, s’afirma que no posar-lo al pessebre porta desventura a la llar, ja que els seus excrements fertilitzen la terra i porten sort i alegria per a l’any vinent.

L’origen d’aquesta figura és molt incert i no hi ha unanimitat entre els historiadors en situar la seva aparició en un lloc i un moment concrets. Segons el folklorista i etnòleg català Joan Amades, el caganer es remunta a finals de segle XVIII, i està inspirat en un relleu de marbre del segle XVII que rep el nom de La Verge i la muntanya de Montserrat en què es representa a la Mare de Déu amb el Nen i el massís de Montserrat amb els seus camins transitats per diversos personatges, entre els quals apareix amagat darrere d’una revolta d’un camí i a l’empara d’un arbre un caganer.

Altres experts el situen al segle XIV i assenyalen que es va originar a Ille-sur-Têt situada al Rosselló francès on va aparèixer esculpit en una pedra un personatge que es coneixia com el cagaire i que ràpidament es va fer popular a la cultura i el folklore català.

Una tercera hipòtesi es remunta al segle XVII i apareix coincidint amb un moviment artístic-cultural que reflectia a través de dibuixos en rajoles d’oficis episodis de la vida quotidiana dels catalans. Sembla ser que en una d’aquestes rajoles es representava a un pagès defecant.

Però malgrat l’escatològic de l’assumpte, segons la tradició i cultura, el caganer torna a la terra el que d’ella procedeix, abonant la terra de la menjadora i fent-la fecunda per a l’any següent. Per això és considerat símbol de salut, prosperitat i felicitat per Nadal.

Tradicionalment, el caganer es representa vestit amb faixa i barretina, lluint una pipa als llavis, però amb el pas del temps la figura ha anat evolucionant i actualment es creen caganers de tots els tipus: polítics, actors, músics o futbolistes, així com caganers dedicats a poblacions concretes, tradicions llunyanes, oficis o animals.

Jo com en gairebé tots els costums opto per al meu pessebre pel més tradicional, oblidant-me dels altres més moderns!

 
 
 

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page