top of page

Privacitat i xarxes socials


Publicat al Periòdic d’Andorra el dimecres, 7 de novembre de 2018

Fabiola Sofia Masegosa

Xarxes socials

Actualment, amb l’auge de les xarxes socials, les quals ens ofereixen l’oportunitat de contactar amb amics, gent d’una altra part del món i d’altres cultures, fer relacions a llarga distància, etcètera, sembla impossible mantenir la privacitat. De fet, jo tinc un perfil públic a Facebook i un altre a Twitter i comparteixo diàriament moltes coses. També he de dir que Facebook em resulta molt interessant per a promocionar la meva empresa.

Llavors, on rau el problema? Segons el meu parer, resideix en el fet que cada vegada hi ha persones més joves que utilitzen aquestes xarxes, fins i tot nens, que de vegades no coneixen l’abast que poden arribar a tenir i publiquen coses que creuen inofensives, però que poden reportar problemes en un futur a vegades no tan llunyà.

Però no penseu que els adults ens quedem molt enrere. En moments de festa i alegria gairebé ens oblidem que tothom ens observa, incloses les empreses que han enxampat a molts dels seus treballadors perquè han penjat les seves fotos quan anaven de festa amb els amics estant, per exemple, de baixa laboral. Això pot comportar un acomiadament immediat. Només cal recordar l’últim cas d’una anglesa que va penjar totes les fotos del seu viatge a les xarxes socials afirmant que li havia anat genial i que a Espanya es menjava de meravella. Quan va tornar al seu país va voler treure diners, com ja han fet molts altres anglesos, i va denunciar que a l’hotel havia patit una intoxicació. Resultat: ha perdut el judici i ha d’indemnitzar a l’hotel on s’allotjava. Fet del qual me n’alegro, sense cap mena de dubte, però el que realment vull reflectir amb aquests exemples, és l’abast que arriben a tenir a la vida real aquestes xarxes.

De tot el que s’ha dit es desprèn que és molt important ser curós amb la informació que es posa a disposició dels altres, i, en alguns casos, habilitar l’accés a la informació només als usuaris que considerem de veritat amics. Com ja sabem, per exemple, també hi ha hagut casos de persones que han perdut la seva feina tan sols a causa d’un comentari desafortunat a Facebook o a Twitter que va acabar arribant a l’orella de qui no havia d’arribar. Per evitar tot això, és important configurar adequadament la privacitat i fer ús dels serveis de missatgeria privada per tractar els assumptes que no es volen difondre a les xarxes.

De manera que, com a usuaris actius de les xarxes socials, és indispensable que siguem conscients que hi ha coses que no es poden exposar a la vista de tothom. És important que la nostra presència a les xarxes socials sempre jugui al nostre favor i mai en contra nostra i per tal d’aconseguir això, abans de penjar una foto que ara mateix considerem inofensiva, ens hem de prendre el temps necessari per avaluar el possible impacte futur que podria tenir i hem de fer el mateix amb tota la informació que decidim publicar.

0 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Pentacosta

bottom of page