top of page

L’avinguda Meritxell


Publicat al Periòdic d’Andorra el dimecres, 8 d'agost de 2018

Fabiola Sofia Masegosa

Ara que per fi es va inaugurar ja fa uns dies l’avinguda Meritxell, després de tot l’emprenyament que produïen unes obres que, encara que necessàries, semblaven inacabables, amb tota la pols que provocaven en temps de calor i l’enorme i continu soroll que hi havia alguns dies; vull donar la meva opinió sobre el resultat final obtingut. Al meu parer, tenim una àmplia avinguda de vianants per la qual passejar i comprar tranquil·lament, la qual cosa és molt bona per incentivar el turisme, però no m’agrada. La veritat és que esperava molt més d’una avinguda tan cèntrica i amb tant de potencial. Si mires cap endavant no veus més que asfalt i més asfalt. Tot és grisenc, li falta colorit i alegria. És a dir, li falten arbres i plantes. Només he vist quatre plantes per assenyalar una casa de granit i uns tristos testos amb unes plantes blanques d’aquestes que es moren de seguida.

Però, aquest no és l’únic error que li trobo. També falten bancs i papereres. No hi ha una paperera en molts metres, en canvi està tot ple d’aquestes per tirar la caca dels gossos, de manera que és segur que la resta de les deixalles anirà a parar a terra, perquè ningú té ganes de passejar amb un paper o una llauna una bona estona fins a poder tirar-los en algun lloc.

Dit tot això, m’agradaria remarcar els innombrables beneficis que els arbres aporten per a la consecució d’una millor qualitat de vida a la ciutat fent que aquesta sigui ambientalment molt més sostenible. En primer lloc, el simple fet de veure un arbre ja té un efecte relaxant per a la nostra ment tan estressada per l’excés de treball i el soroll present a les ciutats. Per tant, passar temps a prop dels arbres millora la salut física i mental augmentant els nivells d’energia i la velocitat de recuperació, alhora que descendeixen la pressió arterial i l’estrès.

En segon lloc, se sap que, a més de proporcionar oxigen i absorbir el diòxid de carboni responsable de l’escalfament global, els arbres també absorbeixen les olors i gasos contaminants (òxids de nitrogen, amoníac, diòxid de sofre i ozó) i filtren les partícules contaminants de l’aire, atrapant-les en les seves fulles i escorça. Per acabar, a l’estiu, els arbres refresquen la ciutat alliberant vapor d’aigua a l’aire a través de les seves fulles i ens proporcionen ombra per on caminar.

Dit tot això, només em queda desitjar que aquesta avinguda que tant esperàvem tenir alguns sigui una mica més acollidora del que ho és ara mateix!


14 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Pentacosta

bottom of page