top of page

El Nadal a Alacant


Publicat al Periòdic d'Andorra el dimecres, 19 de desembre de 2018

Fabiola Sofia Masegosa

En aquesta ocasió, aprofitant que ens trobem en època nadalenca, us parlaré de les tradicions del Nadal que jo conec a la província d’Alacant.

A la mateixa ciutat d’Alacant sempre ha destacat la il·luminació dels seus carrers i avingudes principals. Per a nosaltres els alacantins és una cita ineludible, ja convertida en tradició, anar de compres de Nadal per la Rambla, l’Esplanada d’Espanya i l’Avinguda de Maissonave, gaudint d’aquest meravellós espectacle. Després, al centre històric, has de fer una parada obligatòria al Museu de Betlems, on es poden contemplar representacions d’artistes de tot el món, autèntiques obres d’art d’estils i artesans diferents. Una altra d’aquestes ancestrals tradicions l’origen de la qual es remunta a l’època en què els nostres avantpassats, majoritàriament les famílies que vivien de l’artesania i el camp, passaven per algunes estretors són les estrenes. En aquells temps, poques eren les famílies que es podien permetre estrenar roba més d’una o dues vegades l’any. Una d’elles, coincidia amb el Dia de Nadal. Per aquest motiu, el matí del dia 25, els nens recorrien el veïnat lluint les seves robes d’estrena i visitant als seus familiars i cercles pròxims per demanar-los les estrenes recitant-los allò de: «que ha dit ma mare que em miris i m’estrenes». Aquests els recompensaven amb caramels, xocolatines, fins i tot amb alguns aliments i, els mes esplaiats, amb alguns cèntims que eren molt ben rebuts pels petits per gastar en «els cavallets».

I, així, passem a un altre costum ja convertit en tradició: «els cavallets». Aquest és el nom popular de la Fira de Nadal de la ciutat d’Alacant. Ja fa algunes dècades, als afores de la ciutat per Nadal s’instal·len nombroses atraccions de fira que fan les delícies de grans i petits. El nom de «els cavallets» procedeix dels anys en què una d’aquestes atraccions era un «Tio Vivo» en el qual podies muntar durant uns minuts en un poni de veritat gaudint, cada any, d’aquest encant màgic tan especial d’aquelles coses que són tan nostres. Respecte a la nostra gastronomia, si aneu a Castalla podreu tastar els seus tradicionals gaspatxos de muntanya que no tenen res a veure amb el gaspatxo andalús. Com a plat típic del sopar de la Nit de Nadal o del dinar de Nadal trobem la borreta, la tradicional olla de pilotes del Baix Segura. Després, com a postres tenim dolços típics, com el conegut torró de Xixona o Alacant, protagonista inexcusable de totes les taules al Nadal, les «tonyetes» de Crevillent o els confits d’Alcoi.

GASPATXO DE CASTALLA

TONYETES DE CREVILLENT

CONFITS D'ALCOI

A molt pocs quilòmetres, a Ibi, té lloc una de les festes més singulars i divertides que es poden viure: Els Enfarinats. És una celebració que té lloc el 28 de desembre i que compta amb més de 200 anys d’antiguitat. Dos bàndols enfrontats s’embranquen en una èpica batalla pels carrers del poble amb farina i ous! Els ‘Enfarinats’ recorren Ibi demanant el delme i empresonen a tot aquell que no paga el seu impost. Una festa en la que ho passaràs d’allò més bé, però, acabaràs totalment pringat! També pots visitar el Betlem de Tirisiti, a la ciutat d’Alcoi, un teatre de titelles de vareta que data del segle XIX i que està considerat com bé cultural immaterial de la Generalitat Valenciana. I la tarda del 5 gener, a la mateixa localitat d’Alcoi es celebra la Cavalcada de Reis més antiga i espectacular d’Espanya, que es remunta a l’any 1866. Hi participen més de mil alcoians i alcoianes, i és una experiència inoblidable tant per als més petits com per als més grans.

ELS ENFARINATS

BETLEM DE TIRISITI

CAVALCADA DELS REIS MAGAS - ALCOI

D’altra part, tenim la representació de l’Acte sacramental de Reis Mags de la Canyada que està considerada com a Festa d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana, l’Acte Sacramental dels Reis Mags de la Canyada es considera la representació teatral més antiga d’Espanya. Es ve celebrant ininterrompudament des de l’any 1886, encara que alguns escrits donen fe que el seu origen podria remuntar-se a 1785.

ACTE SACRAMENTAL DELS REIS MAGS DE LA CANYADA

I ja sabeu que Alacant és terra de joguines. Així, podem trobar les nines d’Onil i Biar, els peluixos de Castalla o les joguines de tot tipus que es confeccionen a Ibi, bressol de la joguina.

NINES ARESANALS D'ONIL

5 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Pentacosta

bottom of page